Variation på hallon, lakrits och citron

    Av Håkan Lundholm

    1. Sponge: Blanda alla ingredienser i en mixerkanna och mixa slätt. Fyll upp i sifon och ladda med 4 patroner, låt stå över natten. Ta en pappmugg och klipp hål runt om i botten. Spraya med fettspray och fyll behållaren 1/3 och kör i mikron 25 sekunder på full effekt. Vänd upp och ner på en plåt och låt vila. Bryt önskade bitar.
    2. Maräng: Vispa till en fluffig maräng och bred ut på silipatmatta. Torka i ugnen 1 tim. på 90°C torrluft.
    3. Glass: Blötlägg gelatinet. Blanda ihop vaniljen, mjölken, grädden och glykosen. Vispa ihop äggulorna och sockret fluffigt, koka upp gräddblandningen. Vispa ner gräddblandningen i äggblandningen. Häll tillbaka i kastrullen och sjud sakta upp under omrörning till 85°C. Tillsätt gelatinet och sila smeten genom en chinoise. Mixa ner lakritspastan och svarta färgen. Kyl ner smeten och kör sedan i glassmaskin.

    Ingredienser

    Lakritssponge

    • 120 g äggula
    • 180 g äggvita
    • 145 g strösocker
    • 175 g vetemjöl
    • 20 g lakritsarom, Sosa
    • 2-5 msk svart färg, Sosa

    Maräng

    • 1 dl äggvita
    • 2 dl strösocker

    Lakritsglass

    • 500 g grädde
    • 500 g mjölk
    • 240 g socker
    • 1 st vaniljstång Bourbon
    • 240 g äggula
    • 5 g flingsalt
    • 50 g glykos, Sosa
    • 2 st gelatinblad, Sosa
    • 40 g lakritspasta, Sosa
    • 1-2 msk svart färg, Sosa