Sockerhalstrad lax med rotfrukter i senap och apelsingrädde

    Av Stefan Karlsson

    Har man tur att efter en lång dag vid älven komma hem med en nyfångad lax är detta spis för gudar. Mina fiskekompisar har denna rätt som en återkommande favorit när det är ”min dag i köket”. Fiskar du inte egen lax går det givetvis lika bra att köpa en fin bit lax i fiskbilen. Genom att snabbgrava och halstra laxen får man en karamelliserad yta som tillsammans med sötman i rotsakerna bryter av fint mot syran i senapen och apelsinen. Karlssons tips: När du använder senap i matlagning tänk på att inte låta den koka eftersom den lätt blir besk då. Rätten kan även serveras med kokt potatis.

    1. Sockerhalstrad lax: Dela laxfilén i portionsstora bitar, låt gärna skinnet vara kvar. Snabbgrava laxen – vänd i vitpeppar från kvarn, flingsalt och råsocker. Låt stå kallt i 20 minuter. Torka av laxen med papper. Stek laxen i smör med skinnsidan nedåt. Låt steka några minuter och vänd. Stek tills kärntemperaturen är 45-50 grader (eller efter smak).
    2. Rotfrukter i senap och apelsingrädde: Skala och skär rotfrukterna (morot, kålrot, persiljerot) i gaffelstora bitar. Lägg i kokande vatten och låt sjuda tills de mjuknat, häll av vattnet och ånga av. Koka upp grädde och mjölk och låt sjuda några minuter. Vänd ned rotsakerna i gräddmjölken. Smaka av med vitpeppar från kvarn, flingsalt och rivet apelsinskal. Låt stå och sjuda i ca 10 minuter. Pressa ned juicen av apelsinen, tillsätt senap och blanda. Varmhåll, men låt det inte koka upp. Skär basilika fint och blanda ned i stuvningen.

    Ingredienser

    Sockerhalstrad lax

    • 700 g färsk lax med skinn - helst mittbiten
    • 2 msk socker - gärna vitt rörsocker.
    • 1 msk salt
    • vitpeppar

    Rotfrukter i senap och apelsingrädde

    • 4 gula morötter
    • 4 vanliga morötter
    • 0,25 stor kålrot
    • 4 persiljerötter
    • 1 apelsiner (finrivet skal och saft)
    • 1 msk grov cidervinägersenap eller grovkornig osötad senap
    • 3 dl grädde
    • 2 dl mjölk
    • smör
    • 0,25 kruka basilika